Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GTA San Andreas

A történet:

Carl Johnson 5 éve Liberty Cityben él, ám kénytelen visszatérni régi otthonába, San Andreasba, ugyanis anyját valakik meggyilkolták. Mikor megérkezik, találkozik testvérével, Sweet-tel, régi ismerőseivel, rokonaival, ám ellenségeivel is. Érkezése után nyomozni kezd anyja halála után, ám ebben rengeteg ember akadályozza. A nyomozása során egyre több sötét dolog derül ki barátairól, a város bandáiról és a hatóságokról is. De sajnos öccsét Briant minden körülmények között hagyta meghalni.

 

A játék fejezetekre oszlik:

A játék első fejezete Los Santos-ban játszódik.

Miután CJ visszatér Los Santosba, egyből beleköt néhány rendőr: Tenpenny, Pulaski és Hernandez. A három korrupt zsaru ismerteti vele, hogy rengeteg minden megváltozott a távozása óta, majd kidobják egy számára ellenséges, a Ballas banda területére. Mikor visszatér a Grove Street-i házába, találkozik régi cimborájával, Big Smoke-kal, akivel ezután ellátogatnak CJ anyjának sírjához. Ott újabb régi arcokkal találkozik: bátyjával, Sweettel, másik régi barátjával, Ryderrel és nővérével, Kendllel. Kiderül, hogy Sweet még mindig haragszik CJ-re, mivel őt okolja Brian haláláért. Mikor Kendl elmegy, egy Ballas-autó jelenik meg, és sortüzet nyit a fiúkra. Az eset után a romokban heverő Grove Street Families újra összekovácsolódik és egy bandaháború veszi kezdetét.

Carl, Big Smoke, Ryder és bátyja oldalán száll harcba, többször egymaga hajtja végre a tőlük kapott küldetéseket. Ebben Emmet, a fegyverkereskedő is segít neki. Néhányszor a Grove Street egyik tagja, B-Dup drogos bandájával is meggyűlik a Grove Street-fiúk baja. Carlék megismerkednek Kendl mexikói barátjával, Cesarral, aki ezután rengeteg információt szerez nekik.

Megismerjük a banda régi ismerősét, a frissen szabadult OG Loc-ot, akinek minden vágya, hogy híres rapper legyen. Ezért megbízza CJ-t, hogy segítsen neki megszerezni a Madd Dogg nevű, sikeres szakmabeli dalszövegeit. A gengszterellenes Tenpennyék is többször lefizetik CJ-t, hogy végezzen el néhány feladatot számukra.

A játék első fejezetének végén Sweet elindul, hogy végleg leszámoljon a Ballasokkal, ám Cesar jóvoltából fény derül egy sötét titokra: a Ballas banda, Tenpenny, Pulaski, Smoke és Ryder is közrejátszott CJ anyjának meggyilkolásában. Bizonyíték rá, hogy CJ látja őket egy garázsnál, ahol az a zöld Sabre parkol, amivel elütötték a fivérek anyját. CJ rájön, hogy valószínűleg Sweet csapdába sétált bele, így bátyja után siet. Csakhogy Sweet és bandája az utolsókat rúgja egy parkolóban, ahol már körbevették őket a Ballasok. CJ segít a megmaradt barátainak a harcban, ám végül a rendőrség tűnik fel, majd CJ előtt elsötétül a kép…

 

A játék második fejezete San Fierroban és a Badlands nevű vidéken játszódik.

CJ egy hegy lábánál lévő kisvárosban tér magához, Tennpenny és Pulaski karmaiban. Elmondják, hogy Sweet él és börtönben ül, majd egy küldetést adnak CJ-nek: meg kell ölnie egy rendőrt, aki Tenpenny ellen tanúskodna. Mivel CJ nem akar hűvösre kerülni, megöli a szövetségi ügynökök által őrzött tanút. Ezután egy bárba belépve egy Catalina nevű, agresszív nővel találkozik, akivel később különös kapcsolatba kerül. A lány több pénzszerzési lehetőséget is ajánl neki. Egy alkalommal bemutatja CJ-nek új barátját, a néma Claudot, akivel indul egy illegális autóversenyen. Miután CJ megnyerte ezt, Claude pénz híján egy lepukkant San Fierro-i garázst ajándékoz neki.

Tenpenny-n keresztül Carl megismer egy marihuána termesztő öreg hippit, aki csak The Truth-nak (Az Igazság) hívja magát. CJ küldetéseket kap tőle, ám egy alkalommal rendőrök akadnak rá a drogültetvényre. Truth és Carl felégetik az egész termést, majd San Fierroba menekülnek. Itt Carl megismer néhány új ismerőst: egy Zero nevű számítógépzsenit, és a Triádok vezetőjét, a vak Woozie-t. A férfi azt a feladatot adja CJ-nek, épüljön be a város legnagyobb drogbárói -Jizzy B és T-Bone Mendez- közé, majd kiderítve harmadik társukat, végezzen velük. CJ először Jizzyvel, majd azzal a bizonyos harmadik emberrel, Mike Torenoval is végez: lelövi a helikopterét.

Nem sokkal ezután Cesar egy mólóhoz hívja Carlt, ahol mindketten csatlakoznak a harcba a Triádok oldalán, T-Bone Mendez, Ryder és azok emberei ellen. A csatában CJ megöli Mendezt és Rydert, az ütközetet a Triádok nyerik. Csakhogy ezután Woozie arra a döntésre jut egy Ran Fa Li nevű Triád-vezetővel, hogy végleg kisöprik a városból a vietnamiak bandáját. Busás összegért CJ elvállalja, hogy segít ebben, több misszió után végül megöli a vietnamiak Snakehead nevű vezetőjét, így azok elhagyják San Fierrot.

 

A játék harmadik fejezete a sivatagban és Las Venturas-ban játszódik.

CJ egy ismeretlen hívást kap a Las Venturas melletti sivatagból. Mikor odamegy, meglepő személybe botlik: a halottnak hitt Mike Torenoba. A férfi elmondja, hogy azért nem halt meg, mert egy titkosügynök, és egy "hasonmása" ült a felrobbant helikopteren. Mike megígéri, szabadon engedi Sweetet, ha cserébe CJ elvégez neki néhány feladatot. Carl teljesíti ezeket, később pedig Truth bízza meg különböző feladatokkal. Csakhogy Woozie újra felbukkan CJ életében, és meglepő dologgal áll elő: ki akar rabolni egy Las Venturasban található kaszinót, ami ellenséges számára. CJ ezután segít a kaszinórablás előkészítésében. Többek között lenyúl a seregtől egy teherhordó-helikoptert, és egy páncélautót is, és egy Millie nevű,a kaszinóban dolgozó felszolgálólány bizalmába férkőzik azért, hogy odaadja neki a mágneskártyáját, amivel át lehet jutni néhány ajtón. Végül sikerül a rablás, Zero, és a Triádok segítségével.

Ezután Tenpenny ad neki újabb missziókat. Egy alkalommal Frank egy elhagyatott, sivatagi helyre hívatja CJ-t, hogy az átadjon neki egy ellopott rendőrségi aktát. Csakhogy Carl szemtanúja lesz, amint Pulaski és Frank megtudja, hogy Hernandez társuk besúgó. A két rendőr megöli Hernandezt, majd miután Tenpenny elhagyja a helyszínt, Pulaski kényszeríti Carlt, hogy ássa el a holttestet. Csakhogy az egy óvatlan pillanatban a rendőrre támad, akit ezután egy rövid üldözés után meg is öl.

 

A játék negyedik fejezete Los Santos-ban játszódik.

Később Tenpenny tettei kiderülnek, így letartóztatják, CJ pedig visszatér Los Santosba. Toreno ígérete alapján Sweetet kiengedik a börtönből, csakhogy Tenpenny felmentése után a városban káosz lesz úrrá: házakat gyújtogatnak és rabolnak. CJ segít az immár barátnak tekinthető Madd Doggnak ráijeszteni a korábban tőle dalszövegeket lopó OG Locra.

A Grove Street-i fiúk elhatározzák, hogy végleg megsemmisítik a Ballas és a Vagos bandát, a tisztogatásban Carl is részt vesz. A harcok közben Sweet és CJ megtudják, hogy a Grove Street egyik vezetője, B-Dup és annak hű barátja, Big Bear átállt a Ballasokhoz, betörnek a házába, majd elbeszélgetnek velük. Végül megkegyelmeznek B-Dupnak, Big Beart pedig visszaveszik a bandába. A háborúkat a Grove Street nyeri.

A hatalmi átrendeződés után Sweet megtudja hol rejtőzik Big Smoke, így CJ-vel felkeresik. Míg öccse parancsára Sweet az autóban marad, CJ betör a búvóhelyre, egy droglaborba. Lemészárolva az őröket, hosszas lövöldözés után megöli az árulo Smoke-ot. Csakhogy Tenpenny jelenik meg pisztollyal a kezében, és elrabolja Carl elől Smoke pénzét, majd felgyújtja az épületet. CJ az utolsó pillanatban jut ki, ám meglepő látvány fogadja odakinn: Tenpenny és néhány rendőr egy tűzoltóautóval kezd el menekülni, létráján Sweettel. Carl üldözőbe veszi őket, majd segít bátyjának átugorni az ő autójába. Csakhogy rendőrautók veszik üldözőbe őket, és a tűzoltóautóból is tüzet nyitnak rájuk. Hosszas üldözések után végül Tenpenny elveszíti uralmát járműve felett, így a tűzoltóautó egy hídról egyenesen a Grove Street-re zuhan. A balesetben Tenpenny halálra zúzza magát.

A történet végén a városban újra visszaáll a rend, és a Grove Street bandája veszi át a hatalmat…

 

Városok:

Los Santos

San Fierro

Las Venturas

Törölt város

 

Bandák:

Grove Street Család

Ballas

Vagos

Varrios

Rifa

Triádok

Da Nang Tang

Leone család

Forelli család

Sindacco család

 

Szereplők:

Carl "CJ" Johnson

Sean "Sweet" Johnson

Melvin "Big Smoke"

Lance "Ryder" Wilson

Kendl Johnson

Cesar Vialpando

Catalina

Frank Tenpenny